Šta su infantilne kolike?

Mnoge bebe pate od grčeva u prvim mesecima života. Iako ne postoji definitivan odgovor na pitanje šta uzrokuje grčeve kod beba, uticaj na bebe je jasan – imate neutešnu bebu i majke i očeve pod stresom.

Iako su grčevi veoma česti, postoji malo ili gotovo da nema lekova koji bi ublažili simptome grčeva. Međutim, neke studije sugerišu da bebe koje imaju grčeve možda doživljavaju tu nelagodnost jer je sastav dobrih i loših bakterija u njihovim malim crevima neuravnotežen. Probiotici poput Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis mogu da pomognu da se obnovi ravnoteža bakterija povećanjem dobrih bakterija u crevima. Znaci postojanja grčeva često dostižu vrhunac između prvih šest i osam nedelja bebinog života, tako da nikada nije kasno da se počne sa dopunjavanjem crevne flore beba.

Kada beba ima grčeve?

Najčešći kriterijum koji se koristi za dijagnostikovanje grčeva jeste uzrast bebe. U većini slučajeva grčevi pogađaju bebe koje su mlađe od 4 meseca. Drugo, da li se plač kod bebe ponavlja i da li kod bebe postoji produženi period plakanja, galame ili razdražljivosti koji se javljaju bez očiglednog razloga i koje roditelji  ne mogu da se spreče ili razreše.

Ovo neutešno plakanje traje najmanje tri sata dnevno, tri dana u nedelji, najmanje nedelju dana, kod inače zdravog deteta. Mališani obično plaču toliko mnogo da mogu da pocrvene u licu, neki stežu pesnice i podižu noge dok plaču. Naš indikator grčeva može da vam da ideju da li beba možda pati od grčeva ili ne. Međutim, ovaj indikator ne može da se zameni savetom koji se dobija od pedijatra.

Kalkulator grčeva

Šta uzrokuje grčeve kod beba?

Kratak odgovor bi glasio: niko zasigurno ne zna. Uprkos decenijama istraživanja, uzroci ili potencijalni uzroci grčeva kod beba nisu još uvek u potpunosti istraženi.

Ono što mi danas znamo jeste da je najverovatnije u pitanju kombinacija nekoliko faktora – psiholoških, društvenih i/ili bioloških. Poslednjih godina istraživači su počeli da razmatraju ulogu digestivne flore. Klinička ispitivanja koja porede bebe koje imaju grčeve sa zdravim bebama pronašla su postojanje manjeg broja bakterija Limosilactobacillus (Lactobacillus) i veće koncentracije štetnih bakterija (uglavnom koliformnih bakterija) u digestivnom traktu beba koje imaju grčeve. Takva neravnoteža može da dovede do raznih problema, uključujući i grčeve. Veoma je važno ne ostavljati bebu samu kada plače. Roditelji treba da urade sve što mogu da smire bebu – da ljuljaju bebu, da joj pevaju, da je grle ili drže na podlaktici, dok je beba okrenuta na stomak.

Ključne činjenice u vezi sa grčevima

Simptomi povezani sa grčevima mogu biti veoma frustrirajući za roditelje. Ovo je nekoliko ključnih činjenica koje mogu da pojasne neke aspekte pojave grčeva:

  • Beba koja ima grčeve nije bolesna beba
  • Simptomi su nepoznatog porekla – bilo koji drugi izvor treba da isključi sam pedijatar
  • Plakanje se pogoršava u večernjim satima, ali može da se pojavi u bilo koje doba dana
  • Grčevi često dostižu vrhunac između šest i osam nedelja života bebe
  • Grčevi obično prestaju oko 4 meseca života
  • Studije pokazuju da bebe koje imaju grčeve imaju nižu koncentraciju određenih vrsta zdravih bakterija u crevima

 

Nega beba

Pre svega, roditelji treba da eliminišu sve druge moguće uzroke plača male bebe, npr. glad, prljave pelene ili groznica. Postoje potom neka zlatna pravila da bi se smanjio rizik od pojave grčeva:

  • Pravilna tehnika dojenja sprečiće bebu da guta suviše vazduha tokom hranjenja. Takođe je važno da ne dođe do prejedanja
  • Majke koje doje treba da izbegavaju hranu koja može da stvara gasove, dok one koje hrane bebu mlečnom formulom treba da pokušaju da koriste formulu za osetljive bebe, kako bi uravnotežili mikrofloru.

Dijareja

Napad dijareje ili povraćanje može nastati vrlo brzo. Budući da su mališani u većem riziku od dehidracije, presudno je znati na koje znakove treba obratiti pažnju.

Pročitajte više

Imuni sistem

Creva igraju presudnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema. Dakle, prve godine života su posebno važne jer detetovo telo tada gradi svoj imunitet.

Pročitajte više

Antibiotici

Ukoliko beba ima bakterijsku infekciju, možda će biti potrebno uključiti antibiotike. U takvim slučajevima je presudno pružiti njihovim malim telima podršku koja im je potrebna u vidu dobrih bakterija.

Pročitajte više