Posebnost vitamina D

Za razliku od drugih vitamina,telo samo može da proizvodi vitamin D. Iz tog razloga ne deluje kao većina vitamina u našem telu, već više kao hormon - supstanca koja reguliše osnovne fiziološke procese.

Ishranom obezbeđujemo 10-20% dnevne doze vitamina D. Međutim prirodni izvori vitamina D u hrani su ograničeni. Najveće koncentracije imaju ribe bogate uljima poput lososa,haringe ili skuše. Jetra,žumance i neke pečurke takođe sadrže vitamin D. Jedan od efikasnih načina za dopunu vitaminom D je izlaganje suncu. Tada telo može da sintetiše vitamin D iz UVB zraka što mu daje nadimak ’’vitamin sunca’’. Srećom, za to nisu potrebna duga sunčanja, dovoljno je da leti redovno provodimo kraći vremenski period na otvorenom sa rukama,licem,ramenima ili nogama nepokrivenim odnosno izloženim suncu,kako bismo obezbedili dovoljno vitamina D (treba izbegavati opekotine od sunca).

Da li ste znali? U područjima sa umerenom klimom, u kasnu jesen, zimu i početak proleća sunce je preslabo da bi se mogla proizvesti dovoljna doza vitamina D. Ostali faktori koji utiču na proizvodnju Vit D: odeća, indeks telesne mase, starost, kreme za sunčanje, boja kože, ishrana i geni.

Univerzalni igrač

Vitamin D sigurno nije čudotvorni lek za sve bolesti, ali je supstanca koja je ljudskom telu potrebna za mnogo različitih fizioloških procesa.

Receptori za vitamin D (VDR) mogu se naći u skoro svim ćelijama tela. Iako je ovaj vitamin najpoznatiji po izgradnji i održavanju jakih kostiju i mišića, takođe doprinosi i normalnoj apsorpciji/iskorišćenju kalcijuma i fosfora. Neophodan je i za deobu ćelija i doprinosi normalnom funkcionisanju imunog sistema.

Vitamin D kroz život

Preporučeni dnevni unos vitamina D zavisi od uzrasta. U prvoj godini života vitamin D je nephodan za normalan rast i razvoj kostiju,zuba i imunog sistema. Zbog ovoga roditelji moraju da obezbede da njihova beba dobije dovoljno vitamina D u tom periodu.

Osnovna uloga koju igra ovaj vitamin nastavlja se tokom detinjstva i traje sve do zrelih godina,jer pomaže u održavanju kostiju,zuba i doprinosi normalnom funkcionisanju imunog sistema.

PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA D*

Odojčad i deca (0 – 3 godine) 10 mikrograma / dan (400 I.J.)
Deca i odrasli ( 3+ godina) 5 mikrograma / dan (200 I.J.)
*Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ("Sl.glasnik RS, br 103/2018)
**

Vitamin D i crevni sistem

Sa oko 80%  imunih ćelija smeštenih u crevima, crevni sistem igra glavnu ulogu u odbrani našeg organizma. 

Zbog toga je važno da bude srećan i ispunjen dragocenom mikroflorom što će zajedno sa dodatkom vitamina D u vašu ishranu obezbediti podršku imunom sistemu, kako vama tako i vašoj porodici. Boravak na otvorenom uz umereno izlaganje suncu, vežbanje, zdrava ishrana, dovoljno sna i smanjenje stresa daće podršku našim crevima i imunom sistemu. Dobro istraženi soj korisnih bakterija Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis može pomoći u održavanju odgovarajuće koncentracije prirodne mikroflore creva. Snažan tim, Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis i vitamin D, daju podršku sveukupnom blagostanju i imunom sistemu.

Kako radi imuni sistem?

Naš imuni sistem je jedan od najsloženijih sistema u našem telu i specijalizovan je za odbranu. Može se podeliti na dva odbrambena mehanizma, koji međusobno sarađuju i koji su povezani na različite načine.

Pročitajte više

Imuni sistem

Creva igraju presudnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema. Dakle, prve godine života su posebno važne jer detetovo telo tada gradi svoj imunitet.

Pročitajte više