Dijareja kod dece

Dijareja se definiše kao dve ili više retkih ili tečnih stolica dnevno. Dijareja predstavlja najčešći zdravstveni problem koji pogađa decu širom sveta.
Najčešći uzroci dijareje kod dece obuhvataju lošu probavu i neželjena dejstva tokom terapije antibioticima. Sve to utiče na crevnu floru. Treba potražiti medicinski savet ako dijareja perzistira više od nedelju dana ili se javljaju drugi zabrinjavajući simptomi.

Nega u slučajevima napada dijareje

U većini slučajeva akutna dijareja, posebno dijareja povezana sa nekim virusom, prolazi sama od sebe. Međutim, postoje preporuke kako da se ublaže simptomi i ubrza proces oporavka kod dece i adolescenata.

Prvo, deca treba da uzimaju što više tečnosti (ali i da izbegavaju voćne sokove i gazirana pića) kako bi nadoknadili vodu koju je organizam izgubio. Probiotske bakterije takođe mogu da se koriste kako bi se održala odgovarajuća koncentracija bakterija u crevnoj mikroflori.

Kod ovog stanja preporučuje se nadoknada bakterija u crevnoj flori, na primer pomoću BioGaia kapi i tableta koje sadrže bakteriju Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis koja pomaže da se kolonizuje crevna mikroflora.