Nove avanture za imuni sistem

Tokom ovog perioda njihovih života, deca stalno doživljavaju nove stvari i kreću u nove avanture. Nova okruženja, novi prijatelji, nova iskustva – deca svakog dana vide i saznaju nešto novo. Dok sami napreduju u školi, njihova tela se stalno suočavaju sa novim mikrobima.

Imuni sistem kod dece je često na ispitu kada krenu u obdanište i školu ili kada ih promene.

Broj infekcija obično raste tokom tog perioda, jer često bolesna deca ne ostaju kod kuće i mogu da zaraze drugu decu. Deca su u bliskom kontaktu sa drugima, posebno u obdaništu i nižim razredima osnovne škole, što ih čini osetljivijim. Roditelji mogu da pomognu tako što će ih podsticati da redovno peru ruke, učiće ih da igračke ne stavljaju u usta, ostavljaće decu kod kuće kada su bolesna da bi zaštitili druge i ojačaće njihov imuni sistem tokom jeseni i zime.

Jačanje imunog sistema kod dece

Sada je opšte poznato da se većina naših ćelija imuniteta nalazi u gastrointestinalnom traktu. 

Uz to, poslednjih godina su istraživači otkrili da vitamin D doprinosi normalnom funkcionisanju imunog sistema kod dece. Tokom jesenjeg i zimskog perioda godine kada je manje sunca, preporučuje se da se  uzima vitamin D kao dodatak ishrani. Preporučeni dnevni unos kod dece starije od 1 godine i adolescenata jeste 15 mikrograma.**

Probiotska bakterija Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis u kombinaciji sa vitaminom D3 mogu biti korisni za jačanje imunog sistema kod dece. 

15

mikrograma / dan

**Evropski organ za bezbednost hrane – (EFSA)