Šta su bakterije?

Bakterije su mikroorganizmi ili mikrobi koji mogu svuda da se nađu. Neke vrste bakterije žive čak  i u drugim organizmima, kao što je ljudski.

Kao prvi oblik života koji je postojao na Zemlji, bakterije diktiraju uslove naše egzistencije od samog početka. Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri je primer bakterije koja se razvijala u simbiozi sa ljudima. Danas znamo da bakterije čine sastavni deo našeg tela. Novorođenčad se rađaju gotovo u sterilna i bakterije brzo počinju da se kolonizuju u čitavom telu bebe – na koži, u ustima i, što je najvažnije, u gastrointestinalnom traktu. Ove bakterije nastavljaju da se razmnožavaju i  sve do otprilike uzrasta od tri godine.

40,000,000,000,000

Bakterije i crevna flora ljudi

Naša tela predstavljaju domaćine za čitav niz mikroorganizama koji se nazivaju crevna mikrobiota, gde bakterija ima najviše, što ih čini neophodnim za naše zdravlje. Nova otkrića čak ukazuju na to da imamo dva puta više ćelija bakterija u našem organizmu nego samih ćelija. Ove bakterije imaju naziv ljudska mikrobiota i izuzetno su važne za život ljudi.

Često se kaže da mikrobiota predstavlja organ sam po sebi i razumljivo je što su istraživači željni da saznaju i više razumeju važnost mikrobiote. Iako je broj često protivurečan, novim podacima se tvrdi da naša mikrobiota sadrži  oko 40 triliona bakterija (400-4000 različitih vrsta), što čini jedan do dva kilograma naše telesne težine i uglavnom se nalaze u našim crevima. Jasno je zašto je važno održavati adekvatnu koloniju bakterija u našem organizmu.

Važne za život

Danas smo svesni koje koristi naše telo ima od bakterija i njihove neophodne uloge za naše zdravlje. Kao što su vazduh, voda i hrana osnov za život ljudi, tako su i bakterije jednako bitne. Glavna funkcija bakterija jeste da podržavaju imuni sistem i štite nas od bolesti.

Bakterije u našem organizmu svakodnevno predstavljaju prvu liniju odbrane od loših bakterija, koje su poznate pod nazivom patogeni. Kao takve, bakterije podržavaju i edukuju naš imuni sistem. Dalje, bakterije pomažu našem digestivnom sistemu i  pomažu telu da apsorbuje hranljive sastojke i sintetiše vitamine kao što su vitamini B i K. Neke kliničke studije čak ukazuju na to da dobre bakterije u našim crevima utiču na naš mozak i raspoloženje.

Zdravlje creva u savremenom dobu

Naš način života se dramatično promenio u poslednjih 50 godina. Savremeni načini života uz povećanu urbanizaciju i promene naših navika u ishrani takođe su uzrokovali promene u našoj crevnoj flori.

Životne navike kao što su neuravnotežena ishrana, koja sadrži mnogo obrađene hrane, kafe i alkohola ili preterano vežbanje mogu da utiču na našu crevnu floru.

Isto tako, upotreba antibiotika i drugih lekova, kao i opsesivna higijena, utiču na crevnu floru tako što eliminišu dobre i loše bakterije. Porođaj carskim rezom takođe remeti sastav mikroflore u telu novorođenčeta. Proizvodi BioGaia sadrže bakteriju Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri koja je razvijena da pomaže crevnoj flori ljudskog organizma i povrati ravnotežu.

 

 

Šta su probiotici?

"Probiotici“ su opšti termin za žive mikroorganizme koji su korisni za naš organizam - neki ih nazivaju i „prijateljskim“ bakterijama. Pročitajte više o ovim malim pomagačima.

Pročitajte više

Značaj bakterija

Probiotici su dobre bakterije koje promovišu zdrava creva. Kada su u ravnoteži, dobre bakterije brane naša tela od štetnih bakterija. Ali ponekad im je potrebna podrška da bi napredovali.

Pročitajte više

Zdravlje creva

Bakterije žive na našoj koži, u ustima i nosu, ali najviše ih ima u crevima. Stoga ne čudi što naša creva igraju značajnu ulogu u imunom sistemu.

Pročitajte više