Simptomi

Zbog bebine ishrane, njihova stolica može da se razlikuje po boji i konzistenciji, a i mnogo je mekanija od stolice odraslih osoba. Ukoliko iznenada postane ređa i tečnija i/ili je češća i u većim količinama, to može da predstavlja dijareju. Dijareja se definiše kao tri ili više retkih i tečnih stolica tokom jednog dana ili češće pražnjenje nego što je uobičajeno (Izvor: SZO).

Nažalost, nema porodice gde nije bilo pojave dijareje ili povraćanja, što može da stvori mnogo neprijatnosti. Okidači za ove simptome mogu biti razne stvari, uključujući uznemiren stomak ili  virusne i bakterijske infekcije. Kod inače zdravog deteta, dijareju obično uzrokuje infekcija koja prouzrokuje upalu stomaka i creva, što se zove akutni gastroenteritis. Beba može da pokaže i druge simptome kao što su povraćanje, bol u stomaku i groznicu. Većina slučajeva ne traje duže od nedelju dana, ali je važno da se što pre prepoznaju znaci, jer su njihova mala tela pod povišenim rizikom od dehidracije tokom nastupa dijareje.

Važno!

Roditelji treba da potraže medicinski savet ako beba koja ima manje od šest meseci dobije dijareju.

 

Dehidracija – glavni rizik!

Kako bebe i mala deca mogu da dehidriraju veoma brzo, veoma je važno da se prepoznaju znaci dehidracije – posebnu pažnju posvetite tome kako se ponaša beba ili malo dete koje ima dijareju.


Dehidracija se javlja kada telo gubi više tečnosti nego što je unosi. Pošto dijareja sprečava creva da efikasno apsorbuju vodu i soli, dolazi do dehidracije. Znaci dehidracije obuhvataju pasivnost, pospanost i manje vlažnih pelena. Roditelji treba momentalno da se obrate lekaru ako beba ili malo dete pokazuje znake dehidracije. Takođe, treba to da urade ako beba ima temperaturu višu od 39°C, pojavu krvi u stolici, ozbiljan bol u stomaku ili ako simptomi potraju duže od 3 do 4 dana.

Šta može pomoći?

Kao prvo, veoma je važno da se spreči dehidracija tako što će se beba dojiti ili ako malo dete pati od dijareje, davaće mu se više tečnosti, najbolje u malim i čestim gutljajima.

Međutim, voćni sokovi mogu da pogoršaju simptome i treba da se izbegavaju. Čim se detetu vrati apetit, roditelji mogu da im redovno daju male porcije njihove uobičajene hrane (mleko ili čvrsta hrana).

Ono što će možda isto tako biti potrebno tokom nastupa dijareje jeste dopunjavanje gastrointestinalne mikrobiote. BioGaia proizvodi sadrže patentiranu  mlečno-kiselinsku bakteriju Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis koja je posebno kreirana da bi nadoknadila bakterije u crevnoj flori.

 

Kada treba potražiti savet pedijatra?

U mnogim slučajevima nije potrebno da tražite savet  pedijatra. Međutim, treba da se obratite lekaru ako vaše dete:

• ima manje od 6 meseci – smesta idite kod pedijatra!

• ima problemie sa srcem i bubrezima, dijabetes, ako je prerano rođeno

• ima temperaturu iznad 39°C / 102°F

• izgleda kao da je dehidriralo

• ima krv u stolici ili kada povraća

• ima ozbiljan/jak bol u stomaku

• ima simptome koji ne prestaju, odnosno povraća više od 1 ili 2 dana ili ima dijareju više od 3 ili 4 dana.

 


 

Kako lečiti dijareju?

Ako dete pati od dijareje ili povraća, treba da uzima lekove samo koje je propisao lekar. Međutim, roditelji mogu da preduzmu određene korake da obnove ravnotežu bakterija u crevima mališana kroz dodatak ishrani u obliku BioGaia kapi.

Kapi sadrže žive aktivne mikroorganizme soja Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis, za koje je dokazano da obnavljaju prirodnu ravnotežu bakterija u crevima i smanjuju učestalost dijareje.

 

Grčevi kod beba

Uprkos tome što je prilično česta pojava kod malih beba, još uvek postoji mnogo nepoznanica vezano za grčeve kod beba. Pročitajte biste saznali više o ovom stanju.

Pročitajte više

Imuni sistem

Creva igraju presudnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema. Dakle, prve godine života su posebno važne jer detetovo telo tada gradi svoj imunitet.

Pročitajte više

Dijareja

Napad dijareje ili povraćanje može nastati vrlo brzo. Budući da su mališani u većem riziku od dehidracije, presudno je znati na koje znakove treba obratiti pažnju.

Pročitajte više