Probiotik znači "za život"

Probiotik je termin koji opisuje, između ostalog, dobre bakterije, kako i samo ime sugeriše – „pro” znači „za”, a „bios” potiče od grčke reči koja znači „život”.

Da bi se smatrao probiotikom, mikrob mora da živi i ima zdravo dejstvo dokazano kliničkim ispitivanjima. Dodaci ishrani sa probiotičkim bakterijama u obliku tableta ili napitaka, ili neka druga rešenja, moraju da sadrže vrstu(e) bakterija u istoj dozi koja je korišćena u datom kliničkom ispitivanju. Najčešće vrste mikroba koje se koriste u probioticima jesu bakterije mlečne kiseline, kao što su Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis, koji se nalazi u proizvodima BioGaia.

Probiotici – prijatelji za ceo život

Bakterije su deo nas od rođenja i naša tela svakodnevno nastoje da održe ravnotežu bakterija u crevima. Međutim, ova harmonija može veoma lako da se poremeti, posebno kod male dece i novorođenčadi, tako da naša tela traže pomoć i podršku za kolonizovanje creva, na primer, uzimanjem probiotika.

Nisu sve vrste probiotika iste. Misija u kompaniji BioGaia jeste da obezbedimo najviši kvalitet bezbednih probiotika za vas i vašu decu, do čega se dolazi pomoću opsežnih istraživanja.

Voditi računa o crevnim bakterijama

U savršenom svetu probiotici nam ne bi bili potrebni. Primili bismo našu prvu dozu potrebnih bakterija samim rođenjem i potom iz majčinog mleka. Jeli bismo prirodno fermentisanu hranu pripremljenu na tradicionalan način i živeli bismo „prirodnim“ životom.

Međutim, u našem industrijalizovanom svetu brzog ritma, naš digestivni sistem je stalno pod udarom alergena, hemikalija i potencijalno štetnih bakterija putem hrane i pića. Pored toga, bolesti, određeni lekovi, loše navike u ishrani i stres mogu da poremete ravnotežu naše crevne flore, čineći je prijemčivom za rast štetnih bakterija. Dodavanjem probiotika našoj ishrani možemo da održavamo odgovarajući broj bakterija koje čine našu normalnu mikrofloru.