Probiotik znači "za život"

Probiotik je termin koji opisuje, između ostalog, dobre bakterije, kako i samo ime sugeriše – „pro” znači „za”, a „bios” potiče od grčke reči koja znači „život”.

Da bi se smatrao probiotikom, mikrob mora da živi i ima zdravo dejstvo dokazano kliničkim ispitivanjima. Dodaci ishrani sa probiotičkim bakterijama u obliku tableta ili napitaka, ili neka druga rešenja, moraju da sadrže vrstu(e) bakterija u istoj dozi koja je korišćena u datom kliničkom ispitivanju. Najčešće vrste mikroba koje se koriste u probioticima jesu bakterije mlečne kiseline, kao što su Lactobacillus reuteri Protectis, koji se nalazi u proizvodima BioGaia.

Probiotici – prijatelji za ceo život

Bakterije su deo nas od rođenja i naša tela svakodnevno nastoje da održe ravnotežu bakterija u crevima. Međutim, ova harmonija može veoma lako da se poremeti, posebno kod male dece i novorođenčadi, tako da naša tela traže pomoć i podršku za kolonizovanje creva, na primer, uzimanjem probiotika.

Nisu sve vrste probiotika iste. Misija u kompaniji BioGaia jeste da obezbedimo najviši kvalitet bezbednih probiotika za vas i vašu decu, do čega se dolazi pomoću opsežnih istraživanja.

Voditi računa o crevnim bakterijama

U savršenom svetu probiotici nam ne bi bili potrebni. Primili bismo našu prvu dozu potrebnih bakterija samim rođenjem i potom iz majčinog mleka. Jeli bismo prirodno fermentisanu hranu pripremljenu na tradicionalan način i živeli bismo „prirodnim“ životom.

Međutim, u našem industrijalizovanom svetu brzog ritma, naš digestivni sistem je stalno pod udarom alergena, hemikalija i potencijalno štetnih bakterija putem hrane i pića. Pored toga, bolesti, određeni lekovi, loše navike u ishrani i stres mogu da poremete ravnotežu naše crevne flore, čineći je prijemčivom za rast štetnih bakterija. Dodavanjem probiotika našoj ishrani možemo da održavamo odgovarajući broj bakterija koje čine našu normalnu mikrofloru.

 

 

Biogaia.rs koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.
Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Pročitajte više.
OK