Imuni sistem radi 24/7

Bilo da sedimo na poslu, bavimo se sportom ili jednostavno odmaramo uz omiljeni film – naš imuni sitem ne prestaje sa radom i štiti nas  24 časa dnevno,7 dana nedeljno.

Naše telo je svakodnevno izloženo različitim spoljašnjim uticajima i kako bi se zaštitilo koristi složen sistem zaštitnih mehanizama poznat kao imuni sistem. Širom tela postoji nekoliko odbrambenih centara koji zajedno čine odbrambenu mrežu našeg tela. Najveći od njih se nalazi u crevima – domu mikrobiote creva – i čini čak 80% celokupnog imunog sistema.

Imuni sistem

Ako naš odbrambeni sistem ne radi pravilno, kao rezultat mogu se javiti infekcije, alergije i autoimune bolesti. BioGaia kapi sadrže kulturu korisnih bakterija L. reuteri  Protectis i podržavaju mikrobiotu creva i normalnu funkciju imunog sistema.

X

Sluzokoža nosa i grla

Spoljni patogeni mogu ući u telo i vazduhom koji udišemo. Nos i grlo imaju svoju odbrambenu barijeru - sluznicu. U nosu je ona prekrivena cilijama, sitnim izbočinama nalik dlačicama koje se pomeraju napred-nazad, brzo transportujući strane čestice iz disajnih puteva. Pored toga, u sluzokoži ima puno ćelija koje uništavaju uljeze i podstiču specifičnu imunološku reakciju.

X

Krajnici

Ako uljezi uđu u telo putem usta, bilo udisanjem ili gutanjem, prvo se susreću sa čuvarima vrata imunog sistema - krajnicima. Na površini krajnika ima nekoliko jama, u kojima se mogu akumulirati otpad od hrane i patogeni. One vode do dubljeg limfnog tkiva gde se limfociti (vrsta belih krvnih zrnaca) obračunavaju sa nepoželjnim gostima i tada imuni sistem registruje strana tela i memoriše ih u takozvane memorijske ćelije, koje funkcionišu kao imunološka memorija.One pamte uljeze koji su se već pojavljivali u telu. Ukoliko se ponovo pojave, memorijske ćelije mogu da aktiviraju naučenu imunološku reakciju.

X

Limfni sistem

Zadebljanja nalik čvorovima u limfnim kanalima imaju funkciju filtriranja i takođe sadrže razne odbrambene ćelije. Ovde bela krvna zrnca dolaze u kontakt sa uljezima, sazrevaju u moćne odbrambene ćelije, a zatim se množe.

X

Štitna žlezda

Tiroidna (štitna) žlezda bi se mogla opisati kao škola za čuvare našeg tela i posebno je aktivna tokom detinjstva. Ovde se obučavaju takozvane T-ćelije, koje igraju suštinsku ulogu u organizaciji odbrane od određenih mikroorganizama. Ove ćelije su naučene da prave razliku između sopstvenih i stranih struktura tela kako bi sprečile imuni sistem da napada sopstvene ćelije.

X

Koža

Koža je zaštitni spoljni omotač našeg tela. Neoštećena, predstavlja neprobojnu barijeru za većinu spoljnih agenasa. Kao i u crevima, zdrava flora kože sprečava rast štetnih mikroba. Pored toga, površinski sloj kože sadrži takozvane Langerhansove ćelije, koje mogu apsorbovati i uništiti mikrobe. 

X

Slezina

Slezina je organ veličine pesnice, nalazi se ispod dijafragme u levom gornjem delu stomaka i predstavlja rezervoar krvi. Kao deo imunog sistema, deluje kao neka vrsta centra za skladištenje primarnih odbrambenih ćelija. U nojoj se proizvode sveži limfociti i uništavaju stara, istrošena crvena krvna zrnca. Ako telo oglasi alarm, limfociti izlaze iz slezine kako bi se suprotstavili uljezima.

X

Crevni sistem

U njemu se nalazi 80% svih imunih ćelija i creva se smatraju centrom imunog sistema. Ove imune ćelije neprekidno komuniciraju sa crevnim bakterijama, pružajući kontinuirani podsticaj imunom sistemu. Tanko crevo takođe sadrži skupove limfnih čvorova nazvanih Pejerovi flasteri, gde se stvara većina antitela.

X

Sluzokoža bešike i genitalija

Sluzokoža bešike i genitalija takođe su potencijalne ulazne tačke za uljeze. Kao i na koži, ove sluzokože sadrže brojne imune ćelije koje podstiču specifičnu imunološku reakciju kako bi zaštitile čitav organizam.

X

Koštana srž

Neki nazivaju koštanu srž rodnim mestom naših imunih ćelija. U njoj se nalaze matične ćelije iz kojih se formiraju sve krvne ćelije, uključujući i bele krvne ćelije. Ovde se u nekoliko koraka formiraju različiti tipovi ćelija  imunog sistema, kao što su ćelije fagociti, mastociti, granulociti, prirodne ćelije ubice, T i B limfociti.

Kviz – koliko znate o imunitetu?

Vaš imuni sistem radi danonoćno kako bi vaše telo bilo bezbedno. Ali koliko znate o ovom složenom sistemu?

Odgovorite na kviz pitanja i testirajte svoje znanje o imunom sistemu.

Antibiotici

Ukoliko beba ima bakterijsku infekciju, možda će biti potrebno uključiti antibiotike. U takvim slučajevima je presudno pružiti njihovim malim telima podršku koja im je potrebna u vidu dobrih bakterija.

Pročitajte više

Uloga Vitamina D

Za razliku od drugih vitamina, telo može samo da proizvodi vitamin D. Iz tog razloga, on ne deluje kao većina vitamina u našem telu, već više kao hormon - supstanca koja reguliše osnovne fiziološke procese.

Pročitajte više