Šta uzrokuje konstipaciju?

Mnoga deca će patiti od konstipacije tokom svog detinjstva i adolescencije. U većini slučajeva ne može da se pronađe organski uzrok pojave zatvora – tada se ovo stanje naziva funkcionalna konstipacija.

Kod dece i adolescenata konstipaciju često uzrokuje nedovoljno hrane bogate vlaknima u njihovoj ishrani, mali unos tečnosti ili terapija određenim lekovima. Međutim, na digestivni sistem i crevnu floru takođe utiču naše emotivno i mentalno stanje, a to je podložno usponima i padovima tokom detinjstva i adolescencije. Uzrok konstipacije bi takođe mogao da leži u emotivnom stresu, promenama određenih okolnosti, putovanju ili lošem raspoloženju.

Znaci konstipacije

Većina nas se ne oseća prijatno kada treba da priča o pražnjenju creva, a deca i adolescenti nerado pričaju o bilo kakvim problemima koje imaju. Pored simptoma koji se manifestuju kao manje od tri pražnjenja nedeljno, dobro je da roditelji znaju koji su drugi znaci konstipacije. Ti znaci mogu da obuhvataju abdominalno oticanje i bol, nevoljno odlaženje u toalet ili čak izbegavanje odlaska u toalet, tragovi stolice u njihovom donjem vešu – znak da se stolica zadržava u rektumu – ili znaci napinjanja tokom pražnjenja.

 

Šta treba raditi u slučaju konstipacije

Konstipacija može zahtevati neke promene u ishrani deteta kao što je povećanje unosa hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća i mahunarki.

Uz to, roditelji treba da podstiču decu da piju dosta tečnosti, po mogućstvu vodu, i da povećaju fizičku aktivnost. Konstipacija se takođe povezuje sa neravnotežom u crevnoj flori. Dobra ideja je da se uključe mlečno-kiselinske bakterije kao dodatak ishrani. Probiotske bakterije kao što je Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis pomažu da se kolonizuje crevna mikroflora.