Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri je probiotska vrsta bakterije koja je koevoluirala zajedno sa ljudima od pamtiveka i zbog toga se prilagodila svom domaćinu. L. reuteri je jedna od prvih bakterijskih vrsta koje se prirodnim putem stvara u normalnoj mikroflori novorođenčeta. BioGaia probiotici koji sadrže L.reuteri nalaze se među najbolje naučno dokumentovanim probioticima na svetu u pogledu delotvornosti i bezbednosti. Do danas je delotvornost i bezbednost različitih vrsta bakterija L. reuteri u BioGaia proizvodima dokumentovana u 184 klinička istraživanja sa 15.500 ispitanika svih uzrasta. Rezultati su objavljeni u 159 članaka u naučnim časopisima (februar 2018). Pročitajte više o bakteriji Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri

Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis je vrsta bakterije roda Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri koja je proverena u više od 171 kliničkih ispitivanja na ljudima. Koristi se u proizvodima kao što su kapi za bebe i tablete za žvakanje. Naučna oznaka je Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri DSM 17938.

Ove bakterije su u stanju mirovanja, a aktiviraju se i postaju u potpunosti metabolički aktivne kada dođu u kontakt sa pljuvačkom. Onog trenutka kada stignu u stomak, mogu da počnu sa kolonizacijom.

Proizvodi koji sadrže nekoliko vrsta bakterija nemaju nužno bolje dejstvo od proizvoda sa jednom vrstom bakterija. Najvažnije je da su ta vrsta ili vrste bakterija pokazale delotvornost u kliničkim ispitivanjima.

Sve komercijalne vrste bakterija u BioGaia proizvodima su ljudskog porekla, prirodno se kolonizuju u ljudskom organizmu i zbog toga je izvesno da će upravo one imati pozitivno dejstvo na zdravlje ljudi.

 

Naziv BioGaia sastoji se od dve reči, Bio i Gaia. Bio se odnosi na život i žive organizme, prirodna, biološka istraživanja i ekološke sisteme. Gaia (Geja), prema grčkoj mitologiji, jeste boginja, začetnica svakog života na zemlji, sestra boga Erosa i personifikacija planete Zemlje.

BioGaia Protectis kapi treba da se drže na suvom mestu, zaštićene od svetlosti na temperaturi koja ne prelazi 25 °C.

BioGaia kapi se mogu čuvati na sobnoj temperaturi (do 25°C). Međutim, ako je temperatura sobe viša od 25 °C preporučujemo da se kapi drže u frižideru.

Izlaganje visokim temperaturama i/ili velikoj vlažnosti ubrzava degradaciju probiotskih bakterija. Ukoliko je izlaganje predugo , to će dovesti do kraćeg roka trajanja proizvoda, ali proizvod je i dalje bezbedan za upotrebu.

BioGaia Protectis kapi za bebe ne smete da držite u zamrzivaču. U zamrzivaču će uljna suspenzija da se zgusne i probiotske bakterije će biti izložene vodi. Ovaj proces uveliko skraćuje rok trajanja ovog proizvoda.

Nije bitno u koje vreme se uzimaju tablete. Važno je da se redovno koriste. 

Nije važno da li se BioGaia probiotski proizvodi uzimaju sa hranom ili bez hrane. Ono što je važno jeste da se uzimaju svakodnevno i to u doba dana kada je zgodno.

Da, kapi mogu da se pomešaju sa majčinim mlekom i/ili mlečnom formulom. Jedino o čemu treba da vodite računa kada dodajete kapi u tečnost jeste temperatura. Nemojte da dodajete kapi u tečnosti koje su toplije od 37°C. Ukoliko kapi dodajete u tečnosti, konzumiranje je obavezno u toku tog istog dana.

 1. Dobro ih protresite pre svake upotrebe (10 sekundi) da biste pomešali bakterijski soj sa uljem.
 2. Da biste sipali kapi, nakrivite bočicu i sipajte u kašiku.
 3. Upotrebite 5 kapi jedanput dnevno.

Nemojte da ih dodajete u vruće napitke ili hranu, jer to može da šteti živim bakterijama.

Preporučena dnevna doza probiotika Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis jeste 100 miliona CFU (jedinica formiranja kolonija - Colony Forming Units) ili 10⁸ CFU. Ovu dozu dobijate konzumiranjem 1 BioGaia Protectis tablete za žvakanje ili 5 kapi proizvoda BioGaia Protectis.

Preporučena doza probiotika ne zavisi od telesne težine. BioGaia klinička ispitivanja pokazuju delotvornost i kod dece i kod odraslih sa upotrebljenom istom dozom probiotika.

Na osnovu rezultata dobijenih kliničkim ispitivanjima, nivo doziranja od 100 miliona CFU (jedinica formiranja kolonija)/dnevno izabran je kao delotvoran i bezbedan nivo doziranja za Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis.

Da, zato što se intestinalni nivoi isprazne za oko nedelju dana nakon što se prestane sa upotrebom probiotika. Rezidentna mikrobiota pojedinca je relativno utvrđena i zbog toga je veoma otporna na stvaranje „novopridošlica ”. Čak i urođena bakterija poput Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri treba redovno da se unosi, pošto se kod većine ljudi u savremenom svetu bakterija Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri ne kolonizuje tokom ranog detinjstva. Redovnim uzimanjem BioGaia probiotika održavate ukupni nivo dnevnog unosa laktobacila.

Teško je pružiti precizan odgovor, jer za uzimanje probiotskih dodataka ishrani ima mnogo razloga, a sastav svake crevne bakterije je jedinstven. Ukoliko brinete zbog vašeg ili zdravlja vaše bebe, uvek se obratite zdravstvenom radniku za savet.

 

Klinička istraživanja pokazala su da su BioGaia Protectis kapi bezbedne za upotrebu kod beba od prvog dana rođenja.

Da. Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis na prirodan način balansira crevnu mikrofloru i time podstiče zdravo okruženje u digestivnom traktu, što ga čini podobnim i bezbednim za žene u drugom stanju. Ovo je dokazano i švedskom studijom koja je obuhvatila decu sa rizikom od nastanka alergije. Za vreme studije majke su uzimalne dnevnu dozu L. Reuteri Protectis tokom poslednje dve do četiri nedelje trudnoće. Žene u drugom stanju mogu iskusiti probleme sa varenjem, a primena BioGaia probiotika može ublažiti neželjene simptome.

Urađeno je nekoliko studija o bezbednosti BioGaia probiotika koje su obuhvatile novorođenčad (uključujući i prevremeno rođene bebe), malu decu, odrasle osobe, starije osobe i imuno-kompromitovane osobe (uključujući HIV pozitivne osobe). Ni u jednoj od ovih studija probiotik Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis nije pokazao neželjena dejstva, čak i kad se unosio u dozama koje su bile daleko iznad nivoa sadržanog u BioGaia® proizvodima. Jedino što je zabeleženo kod nekolicine ispitanika jeste nadimanje prolaznog karaktera.

BioGaia probiotski proizvodi su dodaci ishrani i stoga su slični jogurtu, kada je u pitanju bezbednost. Na primer, naši proizvodi mogu biti korisni u kombinaciji sa antibioticima, pošto pomažu da se održi ravnoteža crevne flore.

 

 • Biogaia Protectis tablete mogu da koriste pacijenti koji pate od alergije na proteine iz (kravljeg) mleka i/ili su osetljivi na laktozu/gluten.
  1. Probiotske bakterije mogu da se razmnožavaju na različitim medijumima.
  2. Soj bakterije L. reuteri Protectis koji se koristi u BioGaia Protectis tabletama razmnožava se ili u obranom mleku ili u medijumu na bazi ječma.
  3. Posle razmnožavanja, bakterije se rastvaraju u proizvodu.
  4. Analitički podaci otkrivaju proteine iz kravljeg mleka, laktozu i gluten u datoj kulturi bakterija. Međutim, u gotovom proizvodu ne mogu da se otkriju ni proteini iz kravljeg mleka ni laktoza, a nivo glutena je ispod granične vrednosti za proizvode bez glutena prema EU propisima.

 

BioGaia kapi i tablete ne sadrže proteine iz kravljeg mleka. Stoga je upotreba BioGaia kapi i tableta takođe moguća kod osoba koje pate od alergije na proteine iz kravljeg mleka, uz ishranu bez mlečnih proizvoda.

 

Probiotici su dobre bakterije koje se nalaze u hrani ili dodacima ishrani. Definicija probiotika glasi: „živi mikroorganizmi koji doprinose boljem zdravlju, kada se unose u adekvatnim količinama” (WHO/FAO, 2002). Važan kriterijum pri kvalifikovanju probiotika kao pravog jeste taj da zdravstvena korist treba da se dokaže kliničkim ispitivanjem. Dalje, probiotik mora da sadrži istu vrstu(e) bakterija i mora da se koristi ista doza kao i u kliničkim ispitivanjima.

 

BioGaia offers consumers around the world clinically-proven, patented and user-friendly probiotic products. However, due to the regulatory situation we cannot communicate the effect of our products or claim health benefits. In Europe the use of nutrition and health claims is regulated by the European Food Safety Authority (EFSA) and today there are no approved health claims for probiotics. If you want to know more about probiotics and the effect of good bacteria we recommend you to contact a healthcare professional.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji doprinose boljem zdravlju, kada se unose u adekvatnim količinama. Prebiotici su nesvarljivi sastojci u životnim namirnicama koji podstiču rast bakterija u digestivnom sistemu na takav način da može da se tvrdi da su korisni za zdravlje.

Različiti probiotski proizvodi sadrže različite sojeve probiotika. To znači da jedan probiotski proizvod sa bakterijama Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri, na primer L. reuteri NCIMB 30242, nije jednak drugom probiotskom proizvodu koji sadrži drugu vrstu Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri bakterija, na primer L. reuteri DSM 17938. Zbog toga bakterije moraju da se definišu i provere kliničkim ispitivanjima na nivou  soja bakterija.

Proizvodi koji sadrže nekoliko vrsta bakterija nemaju nužno bolje dejstvo od proizvoda koji sadrži samo jednu vrstu bakterija. Najvažnije je da su ta vrsta ili vrste bakterija pokazale kliničku delotvornost u kliničkim ispitivanjima.

Kontakt

Ostavite nam poruku
*obavezno polje