Antibiotici - prijatelji ili neprijatelji?

Kada je malo dete bolesno, jasno je da oba roditelja žele da se ono što pre oporavi i ozdravi. U nekim slučajevima to znači uzimanje antibiotika.

Antibiotici su osnovni lekovi koji se bore protiv bakterijskih infekcija i spasavaju živote. Međutim, terapija antibioticima nije obična igra; to su veoma ozbiljni lekovi koji treba da se uzimaju isključivo kada je neophodno i pod nadzorom lekara.

Ako beba ima bakterijsku infekciju i potrebni su antibiotici, važno je da roditelji pažljivo prate uputstva koja obuhvataju i dužinu lečenja antibioticima. Roditelji treba da pročitaju uputstvo za upotrebu leka koje se nalazi u svakom pakovanju leka i da se upoznaju sa neželjenim dejstvima koja se često ili retko javljaju pre nego što počnu da daju detetu antibiotike. Ako se kod bebe ispoljavaju neželjena dejstva, roditelji treba da se smesta obrate lekaru.

Antibiotici i zdrava creva

Baš kao što i sama reč probiotik može da se prevede kao „za život,” tako antibiotik znači „protiv života”, pošto antibiotici uništavaju ili sputavaju rast patogena koji su uzrok bakterijskih infekcija.

Problem je taj što antibiotik ne može da pravi razliku između dobrih i loših bakterija i zbog toga uništava i dobre bakterije.

Kao rezultat toga, bebe i mala deca (mada može da se dogodi svakome) koja uzimaju antibiotike mogu da dožive nadimanje, mučninu, povraćanje i dijareju. Za savršeno partnerstvo, tokom lečenja antibioticima treba uzimati probiotike (koji sadrže bakteriju Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis) da bi se osnažila crevna flora dobrim bakterijama i obnovila ravnoteža u digestivnom traktu.

Grčevi kod beba

Uprkos tome što je prilično česta pojava kod malih beba, još uvek postoji mnogo nepoznanica vezano za grčeve kod beba. Pročitajte biste saznali više o ovom stanju.

Pročitajte više

Imuni sistem

Creva igraju presudnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema. Dakle, prve godine života su posebno važne jer detetovo telo tada gradi svoj imunitet.

Pročitajte više

Dijareja

Napad dijareje ili povraćanje može nastati vrlo brzo. Budući da su mališani u većem riziku od dehidracije, presudno je znati na koje znakove treba obratiti pažnju.

Pročitajte više