„Boli me stomak”

„Boli me stomak” ili „muči me stomak”. Većina roditelja je čula nešto slično od svoje dece. Povremeni bol u stomaku je uobičajen i čest kod dece i adolescenata, do 38 posto dece ima bol u stomaku svake nedelje. Ako bol perzistira, to može biti funkcionalni abdominalni bol (FAB).

Bol je obično lociran u regiji oko pupka, ali oblik i mesto nisu uvek predvidivi. Stomačne smetnje mogu da se dogode odjednom ili postepeno. U većini slučajeva deca su inače zdrava i srećna, ali tokom vremena abdominalni bol može da dovede do toga da osećaju mučninu, da su zabrinuti, umorni, da im to remeti odlazak u školu i san, društvene aktivnosti i porodični život. Ukoliko se to desi, vreme je da roditelji potraže savet lekara.

Mogući uzroci

Tačan uzrok abdominalnog bola i dalje nije jasan, ali se čini da se radi o uzajamnom delovanju genetskih, fizioloških i psiholoških faktora. Ovo stanje doživljava vrhunac od 5 do 7 godine života kada deca krenu u školu i onda ponovo od 8 do 12 godine.

Procenjuje se da 10 do 20 posto školske dece pati od funkcionalnih poremećaja, a funkcionalni abdominalni bol je češći kod devojčica nego kod dečaka.

Veza između našeg mentalnog zdravlja i digestivnog sistema sve više je predmet interesovanja istraživača u svetu. Ovaj period života deteta obeležen je mnogim velikim promenama, koje mogu da dovedu do emotivne napetosti. Ne iznenađuje onda da psihološki faktori poput stresa i uznemirenosti mogu da uzrokuju i pogoršaju stomačne smetnje. Poremećaj gastrointestinalne pokretljivosti (kontrakcije mišića u digestivnom sistemu) je još jedan okidač za pojavu bola u stomaku.

Šta treba raditi?

Pošto stomačne smetnje mogu da imaju dalekosežne posledice, koje prevazilaze same simptome, važno je da se deci koja imaju ovo stanje pomogne i pruži podrška.

Prvo, bitno je da roditelji pokažu podršku i ohrabrenje, a da ne pokazuju detetu previše nervoze i zabrinutosti. Takođe, može biti korisno da se identifikuju mogući okidači, kao što su hrana, specifične situacije ili okruženje i pražnjenje creva. Uz to, probiotici su postali dobro prepoznatljiva opcija za obnavljanje ravnoteže bakterija u dečijoj crevnoj flori i osnaživanju dobrih bakterija. Lactobacillus reuteri Protectis bakterija pomaže da se nadoknadi gastrointestinalna mikroflora kod dece koja imaju stomačne smetnje.

Biogaia.rs koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.
Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Pročitajte više.
OK