Konstipacija – često i neprijatno stanje

Do 30% dece je u nekom trenutku pogođeno konstipacijom. Kako se u nekim slučajevima ne ispoljavaju organski uzroci, takav zatvor se obično dijagnostikuje kao funkcionalna konstipacija.

Problemi sa konstipacijom mogu da počnu u različitom trenutku života deteta. Međutim, oko 40% dece sa funkcionalnom konstipacijom razvija simptome tokom prve godine života, često tokom prelaska sa dojenja na mlečnu formulu ili kod uvođenja čvrste hrane. Druga deca razvijaju simptome za vreme navikavanja na nošu, između 2 i 4 godine života. Danas istraživači veruju da funkcionalna konstipacija može biti povezana sa promenom u pokretljivosti creva i neravnotežom bakterija u crevnoj mikrobioti.

 

Koji su znaci konstipacije?

Ako dete mlađe od 4 godine ispoljava dva ili više simptoma konstipacije u jednom mesecu, roditelji treba da potraže savet lekara:

  • Dva ili manje pražnjenja nedeljno
  • Tvrda i suva stolica koja teško prolazi ili je bolna
  • Stolica sa većim prečnikom
  • Abdominalni bol ili nadimanje
  • Drugi znaci konstipacije uključuju razdražljivost, gubitak apetita, pokušaji da se izbegne odlazak u toalet.

I dok je pojava konstipacije normalna s vremena na vreme, ako traje dve ili više nedelja, može biti hronična i roditelji treba da se obrate pedijatru.

Šta može pomoći?

Hrana je najčešće glavni krivac za pojavu konstipacije kod beba i male dece. Konstipacija nije česta tokom isključivo „tečne” faze, ako mališani dobijaju dovoljno tečnosti.

Ako bebina stolica nije mekana, to može biti znak alergije na protein iz mleka. Tada je trenutak da se pogleda kako se majka hrani – jedno rešenje može biti da se izostave mlečni proizvodi tokom dojenja. Bebe koje samo dobijaju mleko u prahu imaju veći rizik od pojave konstipacije – mleko u prahu može predstavljati izazov za razvijanje njihovog digestivnog sistema ili može da bude okidač za razvijanje alergije na protein iz mleka.

 

Bebina stolica će svakako da se menja po čvrstini i učestalosti kada počne da jede čvrstu hranu. Ako pate od zatvora tokom ove faze, treba povećati unos vode, čajeva ili drugih nezaslađenih tečnosti koje mogu da aktiviraju digestivni trakt i pruže olakšanje. Hrana sa više vlakana kao što su šljive mogu da pomognu da se stvari pokrenu.

Nova istraživanja pokazuju da probiotici, kao što je Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis, takođe mogu da obnove ravnotežu crevne flore i pomognu dečijem organizmu da povrati pražnjenje creva u normalu. Roditelji treba da se obrate pedijatru ako nisu sigurni i ne treba da koriste laksative sve dok im ne budu prepisani od strane lekara.

 

Grčevi kod beba

Uprkos tome što je prilično česta pojava kod malih beba, još uvek postoji mnogo nepoznanica vezano za grčeve kod beba. Pročitajte biste saznali više o ovom stanju.

Pročitajte više

Imuni sistem

Creva igraju presudnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema. Dakle, prve godine života su posebno važne jer detetovo telo tada gradi svoj imunitet.

Pročitajte više

Dijareja

Napad dijareje ili povraćanje može nastati vrlo brzo. Budući da su mališani u većem riziku od dehidracije, presudno je znati na koje znakove treba obratiti pažnju.

Pročitajte više