Imuni sistem sazreva zajedno sa bebom

Kada deca dođu na svet, njihov imuni sistem još uvek nije potpuno zreo.

Svaka beba se rađa sa urođenim (nespecifičnim) imunitetom, koji predstavlja opštu zaštitu. Stečeni (specifični) imuni sistem se razvija tokom detinjstva. Prvih 1000 dana života (računajući od začeća) su presudni u ovom procesu, jer se razvojem  mikrobiote creva postavlja temelj za imunološku funkciju i zdravlje u kasnijem životu.

Sve počinje još u stomaku

Naravno, bebama je u početku potrebna mala pomoć oko imuniteta, a majke su tu da deci prenesu svoju imunolšku odbranu, poznatu i kao pasivni imunitet.

Ovo počinje dok je beba još uvek u stomaku, gde putem placente majka prenosi antitela na svoje nerođeno dete. Zatim, tokom vaginalnog porođaja, novorođenče dolazi u kontakt sa bakterijama iz porođajnog kanala majke. Majčino mleko takođe pruža početnu zalihu antitela prisutnih u majčinom okruženju. Ovaj pasivni imunitet nudi osnovu za dečiju sopstvenu visoko efikasnu odbrambenu mrežu koja će ih pratiti celog života.

Svaki početak je težak

Tokom prvih 1000 dana života (od začeća do kraja druge godine) i kasnije, dečija tela i njihov imuni sistem koji se razvija neprestano se susreću sa novim mikrobima - bilo putem kontakta sa braćom i sestrama ili drugom decom u igraonici, vrtiću ili kasnije u školi.

Ova konstantna izloženost mikrobima može dovesti do situacija u kojima se detetov imunitet testira, što dovodi do oštrijeg odgovora nego obično. Međutim, ovi kontinuirani susreti obogaćuju njihovu imunološku memoriju dok imunološke ćelije njihovog tela uče iz svakog slučaja.Iako ovaj proces traje ceo život, njihov imunitet uskoro počinje da prepoznaje mikrobe sa kojima se najčešće susreću. Ova postepena adaptacija znači da imuni sistem dece obično postaje jači kako deca sazrevaju.

Uloga crevnog sistema u imunitetu

Mikrobiota creva trenira imuni sistem i igra ključnu ulogu u stvaranju normalnih mehanizama imunološke odbrane.

Crevna flora, uključujući bakterije kao što su laktobacili i bifidobakterije, počinje da se razvija tokom rođenja i nedugo zatim. Tokom vaginalnog porođaja, prolaskom kroz porođajni kanal, novorođenče dolazi u kontakt sa velikim brojem bakterija. One odmah počinju da kolonizuju novorođenče, pružajući dobru osnovu crevnoj flori i razvoju bebinog imuno sistema. Međutim, prilikom carskog reza taj put je izbegnut i novorođenče biva kolonizovano bakterijama vezanim za kožu i bolničko okruženje, što može dovesti do promene u crevnoj flori bebe.

U tom slučaju, suplementacija BioGaia kapima može pomoći u održavanju odgovarajućeg sastava i koncentracije korisnih bakterija u njihovoj crevnoj mikrobioti.

 


 

Kako ojačati imunitet svom detetu?

Period detinjstva je ključan za razvoj celokupnog imunog sistema. Evo nekoliko saveta kako podstaći njegov razvoj kod deteta.

 

  • Uravnotežena ishrana sa mešavinom sezonskog voća i povrća pruža puno hranljivih sastojaka koji su potrebni dečjem imunom sistemu. Cela zrna sadrže vlakna koja su korisna za normalnu funkciju creva. Zdrav stomak = jako telo.
  • Deci treba dovoljno tečnosti, pre svega u vidu vode, mleka, jogurta i prirodnih sokova.
  • Provodite vreme napolju! Svež vazduh i puno kretanja odlično utiču na naš imuni sistem
  • Izloženost nije uvek loša. Deci je potrebno izlaganje spoljnim agensima da bi izgradili svoje imunološko pamćenje. Dakle, ne dezinfikujte sve.
  • Dovoljno sna i pauze tokom dana omogućava imunom sistemu da radi svoj posao.

Uloga Vitamina D

Za razliku od drugih vitamina, telo može samo da proizvodi vitamin D. Iz tog razloga, on ne deluje kao većina vitamina u našem telu, već više kao hormon - supstanca koja reguliše osnovne fiziološke procese.

Pročitajte više

Zaštita od infekcija

Deca su vrlo radoznala i znatiželjna, što ih može izložiti štetnim bakterijama. Dakle, jak imuni sistem je presudan da bi ih održavao u formi i zdravim kako rastu.

Pročitajte više

Kako radi imuni sistem?

Naš imuni sistem je jedan od najsloženijih sistema u našem telu i specijalizovan je za odbranu. Može se podeliti na dva odbrambena mehanizma, koji međusobno sarađuju i koji su povezani na različite načine.

Pročitajte više