Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri – na temeljima evolucije

Pre oko 4 milijarde godina, bakterije su postale prvi oblici života koji su se razvili na Zemlji i jednoćelijski organizmi se od tada razvijaju. Uprkos ekstremnim klimatskim uslovima, kao što su vulkanske erupcije i ledeno doba, bakterije su preživele takav neverovatno dugačak period vremena zahvaljujući svojoj izuzetnoj sposobnosti prilagođavanja.

Bakterije koje žive u i na ljudskom telu i danas nastavljaju da koevoluiraju sa nama. Jedno istraživanje pokazuje da se bakterije vrste Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri razvijaju zajedno sa nama više od nekoliko miliona godina, što je dovelo do toga da se prilagođavaju svom domaćinu stvaranjem uspešne simbioze. Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri je takođe prva vrsta bakterija koja se prirodnim putem nastanila u mikrobioti novorođenčeta.

Zašto je bakterija Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri tako posebna?

Svaki soj probiotskih bakterija ima određena svojstva i način delovanja. 

U tom smislu svaki soj bakterija je drugačiji. Proizvodi BioGaia sadrže bakterijski soj Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis (L. reuteri DSM 17938) iz roda Limosilactobacillus (Lactobacillus) . Digestivni trakt u ljudskom organizmu je prirodno stanište ovog soja bakterija, što posebno pogoduje rastu i razvijanju bakterija. Bakterije iz soja Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis prirodno dopunjuju crevnu floru.

Bezbednost je na prvom mestu – BioGaia i L. reuteri Protectis

Da li je bakterija iz soja L. reuteri Protectis bezbedna? Jednom rečju jeste. Tokom proteklih godina, proizvodi BioGaia® bili su ispitivani u opsežnim bezbednosnim studijama kod zdravih novorođenih beba, male dece i odraslih.

L. reuteri Protectis takođe ispunjava i jedan broj osnovnih kriterijuma: probiotik je ljudskog porekla, nazvan je i klasifikovan prema ispravnoj taksonomiji, proizvodi se u kontrolisanim uslovima kako bi se eliminisala kontaminacija, bezbednost je procenjena na ciljanoj populaciji i dokumentovana, a ne sadrži toksine ili genski prenosivu rezistenciju na antibiotike.  

Proveren i dokazan širom sveta

Klinička ispitivanja su svakako pokazala da su proizvodi BioGaia bezbedni i nemaju neželjena dejstva (čak i kod visokih doza koje premašuju one koje se nalaze u proizvodima BioGaia). Ono što je još važnije jeste da je do sada upotrebljeno više od jedne i po milijarde dnevnih doza  BioGaia proizvoda širom sveta, bez prijavljenih neželjenih dejstava od 1996. godine. Zato sa ponosom možemo da kažemo da su proizvodi BioGaia® veoma bezbedni!

Zdravlje creva

Bakterije žive na našoj koži, u ustima i nosu, ali najviše ih ima u crevima. Stoga ne čudi što naša creva igraju značajnu ulogu u imunom sistemu.

Pročitajte više

Značaj bakterija

Probiotici su dobre bakterije koje promovišu zdrava creva. Kada su u ravnoteži, dobre bakterije brane naša tela od štetnih bakterija. Ali ponekad im je potrebna podrška da bi napredovali.

Pročitajte više

Šta su probiotici?

"Probiotici“ su opšti termin za žive mikroorganizme koji su korisni za naš organizam - neki ih nazivaju i „prijateljskim“ bakterijama. Pročitajte više o ovim malim pomagačima.

Pročitajte više