Dva mehanizma koji rade udruženo

Imuni sistem je jedan od najsloženijih sistema u našem telu i specijalizovan je za odbranu. Može se podeliti na dva odbrambena mehanizma koji sarađuju i koji su povezani na različite načine.

Nespecifični (urođeni) imuni sistem se ne bori protiv određenih agenasa niti ima imunološku memoriju, već služi kao opšti zaštitni sistem. S druge strane, specifični (stečeni) imuni sistem se razvija tokom godina, i on vremenom skladišti informacije o određenim mikrobima u takozvanoj „imunološkoj memoriji“.

Nespecifični imuni sistem: brz odgovor i opšteg dejstva

Rađamo se sa nasleđenim odbrambenim sistemom koji se naziva nespecifični imuni sistem, poznat i kao urođeni imunitet. On kontinuirano radi na zaštiti od različitog broja spoljnih agenasa s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu.

Čitav ovaj sistem čini prvu liniju odbrane. Sastoji se od barijera, npr. kože i sluzokože, kao i ćelija prve linije odbrane, npr. prirodnih ubica, koje traže i uništavaju strane ćelije brzo i neselektivno. Nespecifični imuni sistem nema imunološku memoriju i tako pruža opštu zaštitu.

 

Specifični imuni sistem: prilagodljiv i ciljanog dejstva

Takođe imamo i odbrambeni sistem koji se tokom godina postepeno razvija, jer je telo izloženo različitim potencijalnim agensima i on uči kako da postupa sa njima. Ovo je poznato kao specifični imuni sistem ili stečeni imunitet.

T-ćelije pomoćnice i citotoksične T-ćelije čine vojsku ćelija obučenih da ciljaju određene mikrobe na osnovu podataka uskladištenih u takozvanoj „imunološkoj memoriji“. Ova zaliha informacija nastavlja da raste tokom našeg života. U slučaju napada stranog agensa, aktivira se imuni odgovor i šalje ove imune ćelije da se bore protiv uljeza.

Uloga Vitamina D

Za razliku od drugih vitamina, telo može samo da proizvodi vitamin D. Iz tog razloga, on ne deluje kao većina vitamina u našem telu, već više kao hormon - supstanca koja reguliše osnovne fiziološke procese.

Pročitajte više