Crevna mikrobiota - Mali veliki svemir u Vašoj bebi

Mikroorganizmi su naši životni saputnici, igraju ključnu ulogu u našem celokupnom zdravlju. U ovom članku ćemo se fokusirati na ulogu endogenih mikroorganizama u životu Vašeg deteta, ponovo uspostaviti Vašu percepciju o njima i dati Vam nekoliko saveta o podršci normalnom razvoju mikrobiote creva kod Vašeg deteta.

Pročitajte više

5 Praktičnih saveta za probavnu otpornost dece

Iako trenuci sreće često mogu doći iz našeg okruženja, sveukupno blagostanje Vaše dece je usko povezano sa zdravljem i stanjem njihovih tela. Fokusiranje na pozitivne navike i usvajanje novih može poboljšati njihov kvalitet života. U ovom članku opisujemo vezu između creva i mozga, a odatle prelazimo na stvaranje i učenje Vaše dece novim zdravim navikama.

Pročitajte više

Dinamika imuniteta bebe i majke u trudnoći i posle

Trudnoća i putovanje do majčinstva, koje njome počinje, su neverovatna iskustva puna uzbuđenja i nepredvidivih promena. Pošto se veliki deo ovih promena dešava u Vašem telu održavanje uravnotežene crevne mikrobiote i normalnog imunskog sistema postaje presudno. Stvaranje i odgajanje novog života ipak nije tako jednostavan proces.

Pročitajte više

Dr Kamenov: L. reuteri i vitamin D3

Ovih dana imunitet je, čini se, jedna od glavnih tema. Naš istaknuti imunolog Prof dr Borislav Kamenov nam objašnjava kako kultura korisnih bakterija Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri i vitamin D deluju na naš imuni sistem.

Pročitajte više

Hranljiva zimska ishrana: jačanje imunskog sistema i obnavljanje crevne mikroflore kroz zdrave porodične navike

Uživanje u prijatnim porodičnim večerima pored kamina, snežna zabava, ali i kijanje ili sezona gripa su svakodnevni izazovi za naš imuni sistem tokom zimske sezone. Ipak, dobro izbalansirana ishrana i zdrave navike mogu pružiti efikasnu podršku. Istražite sa nama i na kraju pripremite sebi zdravu i hranljivu užinu kao malu nagradu.

Pročitajte više

Imuni sistem – naša odbrana 24/7

U našim telima postoje složeni sistemi mehanizama koji nas brane od spoljnih agenasa sa kojima svakodnevno dolazimo u kontakt. Oni pružaju celodnevnu zaštitu bez obzira na to šta radimo - 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Ovaj sistem za odbranu i nadzor zajednički je poznat kao imuni sistem.

Pročitajte više

Grčevi kod beba

Mesecima iščekujete dolazak vaše male radosti i pripremate se za ulogu majke, čak i za plakanje bebe i besane noći.

Pročitajte više

Šta treba da znate o stomaku svog mališana

Kada je proletela prva godina? Jednog trenutka doneli ste svoj mali zamotuljak sreće kući iz bolnice, a već sledećeg čine prve korake i slave svoj prvi rođendan!

Pročitajte više