Kada putujemo mi želimo da uživamo u slobodnom vremenu, a ne da provodimo dane sedeći u toaletu ili ležeći u krevetu. Nažalost, putnička dijareja može da poremeti naš dugo iščekivani i planirani odmor.

Nekada smo smatrali da dijareju uzrokuje jedino promena vode, začinjena hrana ili suviše sunca, ali to više nije slučaj. Istraživači su otkrili da jedna specifična vrsta bakterija obično može da se okrivi za putničku dijareju – enterotoksična bakterija Escherichia coli. Ova bakterija nastanjuje gornji deo creva stvarajući toksine od kojih nam je muka. Ove bakterije takođe uzrokuju da fludi i elektroliti (minerali poput natrijuma i kalijuma koji pomažu da se regulišu mnoge funkcije u organizmu) budu izbačeni putem retke ili vodene stolice – što nam uništava planove da se opustimo na plaži, posetimo muzej ili izađemo da jedemo u nekom egzotičnom restoranu.

Možemo da smanjimo rizik

Rizik se razlikuje u zavisnosti od područja gde putujemo. Što su područja više tropska i manje razvijena, veći je rizik od putničke dijareje.

Najdirektnije uputstvo kako da sprečite putničku dijareju jeste „kuvajte, barite, oljuštite ili prosto ostavite”. U nekim oblastima putnici treba da povedu računa da koriste flaširanu ili prokuvanu vodu za pranje zuba. Takođe, putnici treba da izbegavaju kocke leda u pićima u tropskim zemljama. Povrće treba da se skuva, voće da se oljušti. Uz to, jedna od najvažnijih stvari je higijena, odnosno pranje ruku posle svakog odlaska u toalet.

Probiotici poput Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri (koji se nalazi u BioGaia proizvodima) mogu da pomognu da ostanete zdravi tokom vašeg putovanja. Uzimanjem probiotskih dodataka ishrani pre samog putovanja, žive aktivne bakterije mogu da obnove mikrofloru creva i pomognu u borbi sa patogenim uljezima.

Koji su simptomi?

Većina putnika će imati sledeće simptome dva do četiri dana – abdominalni bol, grčeve, preterane gasove, mučninu, umor, gubitak apetita, povraćanje, groznicu i dehidraciju. Retka ili vodena stolica je isto veoma česta i može da je prati povraćanje i blaga groznica (ispod 39°C). Važno je da se izgubljene tečnosti i elektroliti nadomeste tako što će se piti što više tečnosti (isključivo zatvoreni ili prečišćeni napici).

Obnavljanje crevne flore pomoću BioGaia kapi ili tableta koje sadrže bakteriju Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis takođe mogu da pomognu da se ponovo uspostavi ravnoteža crevne flore, poboljša i ubrza sam oporavak.

Dobre bakterije - spremne!

Uz gore navedene mere, probiotici kao što su Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis mogu da se uzimaju pre putovanja.

Obnavljanjem crevne mikroflore dve nedelje pre putovanja, telo može da se osnaži i osposobi za put povećanjem broja endogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Ako se nastavi sa uzimanjem probiotika kao dodatka ishrani tokom puta, to će dalje obnavljati kolonizaciju mikroflore – i učiniće da putnici ostanu srećni tokom svojih putovanja.