Zdravlje počinje u crevima

Zajedno sa kiseonikom, hrana je važna za život ljudi. Naš digestivni sistem izvlači iz hrane hranljive sastojke koji su nam potrebni, što često nije jednostavan posao. U našim crevima se stalno vodi bitka između dobrih i loših bakterija.

Ukoliko loše bakterije prevladaju dobre bakterije po broju, stvara se neravnoteža u digestivnom traktu. To se zove disbioza crevne flore i može da uzrokuje probleme kao što su dijareja, zatvor, nadimanje, bol u stomaku i sindrom propusnih creva. Međutim, problemi prevazilaze sama creva. Nova istraživanja ukazuju na to da postoji snažna veza između neuravnotežene mikrobiote i, na primer, dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti.

Imuni sistem – tim za prvo reagovanje u našem organizmu

Danas u našem modernom svetu uviđamo koje koristi naš imuni sistem ima od sveukupnog zdravog načina života. Hrana i varenje jesu važni delovi ovog mozaika. Oko 80 procenata naših ćelija imuniteta nalaze se u gastrointestinalnom traktu. Hrana koju konzumiramo obezbeđuje nam razne supstance koje doprinose normalnom funkcionisanju imunog sistema.

Vitamin D može da posluži kao primer. Prirodni izvori vitamina D obuhvataju ribu, riblje ulje bakalara, žumance jajeta. Vitamin D se takođe stvara u našem telu putem sunčeve svetlosti. Pošto je potrebno održavati nivo vitamina D dodavanjem ishrani, u zavisnosti od godišnjeg doba i modela ishrane, redovno uzimanje mlečno-kiselinskih bakterija, koje takođe sadrže vitamin D,  predstavlja odličan način da se pomogne održavanje odgovarajuće koncentracije bakterija u prirodnoj mikroflori i vitamina D u našem organizmu.

Zdravlje creva

Bakterije žive na našoj koži, u ustima i nosu, ali najviše ih ima u crevima. Stoga ne čudi što naša creva igraju značajnu ulogu u imunom sistemu.

Pročitajte više

Značaj bakterija

Probiotici su dobre bakterije koje promovišu zdrava creva. Kada su u ravnoteži, dobre bakterije brane naša tela od štetnih bakterija. Ali ponekad im je potrebna podrška da bi napredovali.

Pročitajte više

Šta su probiotici?

"Probiotici“ su opšti termin za žive mikroorganizme koji su korisni za naš organizam - neki ih nazivaju i „prijateljskim“ bakterijama. Pročitajte više o ovim malim pomagačima.

Pročitajte više