Oprezno uzimajte antibiotike

Ako dete ima bakterijsku infekciju, doktor može da propiše antibiotike kako bi dete što pre ozdravilo. Dok antibiotici igraju ključnu ulogu u lečenju takve infekcije, važno je da se oprezno uzimaju, posebno kada se daju deci i adolescentima.

Roditelji treba da osiguraju da se antibiotici uzimaju u skladu sa uputstvom na pakovanju leka i da obrate pažnju na neželjena dejstva koja su tu navedena. Uz to, deca i adolescenti treba da uzimaju antibiotike isključivo kada lekar smatra to neophodnim za njihovo ozdravljenje. Nepotrebna i prekomerna upotreba antibiotika može da utiče na prirodnu crevnu floru i može da dovede do otpornosti na antibiotike.

Kako antibiotici utiču na naša creva

Antibiotici su izuzetno dobri u onome što rade – uništavaju loše bakterije ili ih sprečavaju da se razmnožavaju, tako da organizam može da se sam odbrani. Nažalost, antibiotici isto tako ciljaju i dobre bakterije, što može da utiče na intestinalni trakt i dovede do drugih problema sa digestivnim sistemom, kao što su dijareja, bol u stomaku, mučnina i povraćanje. Ako je potrebna terapija antibioticima kod deteta, u tom periodu bilo bi korisno da se pomogne dečijem organizmu dodatkom probiotskih bakterija.

Dodaci ishrani, kao što su BioGaia kapi i tablete, mogu da pomognu da se poveća broj dobrih bakterija i obnovi ravnoteža u crevima tokom terapije antibioticima.