Regurgitacija – razlog za brigu?

Većina beba su srećne i zdrave čak i ako često bljuckaju. To roditeljima može da stvara brigu, ali je deo prirodnog razvojnog procesa i obično nema potrebe da se brine. Bebin stomak mora da nauči da se pravilno prazni, a za to su potrebne nedelje.

Bljuckanje je veoma često kod malih beba i često se dešava posle hranjenja. Ispljuvak je u tečnom stanju i može da izgleda kao i samo mleko u prahu ili mleko kojim se hrani beba. Kod male dece ezofagealni sfinkter jednjaka koji sprečava da se hrana vraća nazad do usta još uvek nije u potpunosti oformljen. Dalje, gastrointestinalna pokretljivost isto tako nije u potpunosti razvijena. Ovi aspekti vode ka bljuckanju. Međutim, ono obično nestaje postepeno tokom prve godine života kako digestivni trakt sazreva i dete počinje da češće i više vremena provodi u uspravnom položaju.

Kako pomoći?

Zdrava ravnoteža bakterija u našim crevima je važna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Međutim, bakterije ne pomažu samo da se svari hrana, već utiču i na gastrointestinalnu pokretljivost. Gastrointestinalna pokretljivost je pokretljivost koja „vodi” hranu kroz digestivni trakt i izvan tela. Kada se gastrointestinalna pokretljivost poremeti, hrani možda treba duže vremena da prođe kroz digestivni trakt i dođe do tankog creva, što može da uzrokuje bljuckanje. Neki mališani su veoma osetljivi na svoje okruženje, pa je moguće da se izbegnu remetilački faktori tokom hranjenja. Cilj je da se beba umiri i da joj se pruži prijatno okruženje – tiha prostorija sa zatamljenim svetlima i prijatnim tihim zvucima koji mogu da učine da se beba oseća prijatnije.

Uz to, BioGaia probiotski proizvodi sadrže bakteriju Lactobacillus reuteri Protectis koja može da pomogne da se poboljša pokretljivost gastrointestinalnog trakta tako što će se osnažiti dobre bakterije u bebinim crevima i samim tim smanjiti učestalost bljuckanja.

Biogaia.rs koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.
Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Pročitajte više.
OK