Šta dovodi do konstipacije?

Konstipacija je često stanje kod odraslih osoba, koje pogađa dvaput više žene nego muškarce. Konstipacija se često definiše kao stanje kada se praznite manje od tri puta nedeljno. I dok je veoma teško identifikovati tačan uzrok, postoji nekoliko faktora koji doprinose ovom stanju.

Način života može da igra značajnu ulogu, na primer nedostatak vlakana u ishrani, dehidracija, pothranjenost i gojaznost ili nedostatak fizičke aktivnosti. Naše navike u toaletu mogu da doprinesu stvaranja konstipacije: ako se ignoriše potreba da se ide u toalet ili nedostatak privatnosti kada se ide u toalet. Takođe, određeni lekovi mogu da prouzrokuju simptome konstipacije. Na kraju, psihološki faktori, kao što su stres i uznemirenost ili promena dnevne rutine, takođe mogu da budu okidači

Šta treba raditi u slučaju konstipacije

Srećom, postoje preporuke koje možemo da sledimo kada imamo problem sa zatvorom.

U svakodnevnu ishranu trebalo bi uvrstiti više voća, povrća i žitarica koji su bogati vlaknima. Savetuje se takođe da se pije što više vode, zatim fizička aktivnost, kao što su šetnja ili trčanje. Konstipacija može da utiče na koncentraciju bakterija u crevnoj flori. Stoga se isto tako preporučuje povećanje broja dobrih bakterija u gastrointestinalnom traktu uzimanjem probiotskih proizvoda.

Biogaia.rs koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.
Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Pročitajte više.
OK