Akutna dijareja kod odraslih

Skoro svaka odrasla osoba imaće dijareju u nekom trenutku svog života. Dijareja se definiše kao tri ili više retkih ili tečnih stolica dnevno i obično prolaze same od sebe za nekoliko dana.


Jedan broj faktora utiče na pojavu dijareje – infekcija, alergije na hranu ili neželjena dejstva antibiotika ili drugih lekova. Takve smetnje u digestivnom sistemu često remete ravnotežu bakterija u crevima. Groznica, abdominalni bol ili grčevi često prate slučajeve dijareje. Ozbiljnost dijareje će se razlikovati od slučaja do slučaja – što je dijareja ozbiljnija, veći je rizik od dehidracije. Znaci dehidracije kod odraslih osoba uključuju tamniju boju mokraće i ređe mokrenje.

Lečenje dijareje

Iako većina slučajeva pojave dijareje prolazi posle nekoliko dana, postoji jedan broj stvari koje možemo da uradimo da bi se osećali lagodnije.

Da bi se nadoknadila voda koja je izgubljena tokom epizode dijareje, ključ je unošenje dovoljno tečnosti – najbolje bi bilo vode i čaja, pošto se voćni sokovi i gazirana pića ne preporučuju. Uz to, probiotici kao što je Lactobacillus reuteri Protectis mogu da pomognu da se povrati ravnoteža bakterija u digestivnom traktu.

Biogaia.rs koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.
Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Pročitajte više.
OK