<

Trudnoća: magični trenuci - ali ne i bez izazova

Od trenutka kada ste saznali da ćete postati majka, počeli ste da primećujete promene koje se dešavaju u vašem telu. Dok se ono prilagođava nošenju novog života, doći će do promena od kojih ste neke očekivali, a neke ne.

 

Od trenutka kada ste saznali da ćete postati majka, počeli ste da primećujete promene koje se dešavaju u vašem telu. Dok se ono prilagođava nošenju novog života, doći će do promena od koje ste neke očekivali, a neke ne. Iako se sve žene nadaju gušćoj kosi i „trudničkom sjaju“, ona takođe može doneti neke neugodnije simptome. Srećom, u većini slučajeva, postoji mnogo načina pomoću kojih možete da se osećate ugodnije tokom ovog posebnog perioda, tako da možete da se koncentrišete na vezu između vas i vaše nerođene bebe.

Pročitajte koji su neki od najčešćih izazova, njihove uzroke i načine da se osećate ugodno tokom trudnoće.

PROBLEMI SA VARENJEM

Hormonske fluktuacije i činjenica da mali čovek raste unutar vas može izazvati probleme sa varenjem. Za neke, problemi počinju veoma rano u njihovoj trudnoći sa jutarnjom mučninom (koja usput, nije nužno ujutro), ali za veliki broj - oko 40% - gastrointestinalne tegobe ostaju do kraja trudnoće. Neke trudnice osećaju nadutost i gasove u popodnevnim i večernjim satima, ili imaju gorušicu kada legnu na spavanje. Kod drugih se može javiti problem konstipacije  čineći odlazak u toalet neprijatnim iskustvom.

Iako životni stil - hidratacija, fizička aktivnost i ishrana - mogu da igraju značajnu ulogu ovde, takođe je važno razmisliti o dobrim bakterijama u vašem gastrointestinalnom traktu. Dakle, osim što pijete puno vode, uz laganu aktivnost kao što su hodanje ili joga, i konzumiranje hrane bogate vlaknima kao što su povrće, voće i žitarice, možete razmisliti i o uzimanju probiotskih bakterija. BioGaia Protectis kapi i tablete za žvakanje sadrže Lactobacillus reuteri Protectis, probiotske bakterije koje su potpuno sigurne za trudnice i bebe. Istraživanja su takođe pokazala da Lactobacillus reuteri Protectis može povećati broj dragocenih bakterija u vašim crevima.

OČUVAJTE SNAGU I IMUNITET

Iako bi većina budućih mama želela da podigne noge uz šoljicu čaja, realnost je da današnje mame imaju mnogo loptica za žongliranje dok ne donesu svoju malu osobu na svet - posao, druga deca, pregledi lekara, prenatalna predavanja ,i lista se nastavlja... Nakon svega ovoga, umesto da vode računa o sebi više nego inače, mogu se osećati iscrpljeno. Iz tog razloga je vrlo važno da učinite sve što možete da podržite i ojačate vaš imuni sistem tokom trudnoće. 

Odavno je poznato da se oko 80% ćelija našeg imuniteta nalazi u crevima. Kao takav, vaš gastrointestinalni trakt čini glavninu odbrane vašeg fronta od neprijatnih uslova. Ali možda će biti potrebna dodatna nega tokom trudnoće kada je vaš imunološki sistem u stalnom toku. Dodavanjem probiotika u ishranu može se povećati koncentracija prirodne mikroflore u gastrointestinalnom traktu. Pored toga, istraživači su dugo hvalili prednosti vitamina D za imuni sistem. Nažalost, količina vitamina D koju dobijamo izlaganjem sunčevoj svetlosti veoma zavisi, između ostalog, od našeg načina života, starosti, boje kože, trenutne sezone i naše geografske lokacije.

ANTIBIOTICI U TRUDNOĆI

Bez obzira na to koliko se trudili da ojačate vaš imuni sistem, ponekad se dogodi da se razbolimo, pa čak i supermami. Ukoliko se dogodi da vas savlada bakterijska infekcija tokom trudnoće, antibiotici bi mogli biti jedino rešenje da se vratite na noge. Ako Vaš lekar propiše terapiju antibioticima tokom trudnoće, neophodno je da dopunite svoju mikrobiotu dobrim bakterijama dok ih uzimate. Napomena: Bez obzira da li ste trudni ili ne, antibiotike treba uzimati isključivo po savetu lekara i treba ih primenjivati kako je navedeno u uputstvu za upotrebu.

Dok su antibiotici veoma dobri u uništavanju ili inhibiranju patogena koji nas čine bolesnima, oni nisu u stanju da razlikuju “štetne” i “dobre” bakterije. Kao takvi, oni takođe inhibiraju i “dobre” bakterije u vašem crevu. Dodaci ishrani, koji sadrže žive mikroorganizme kao što je Lactobacillus reuteri Protectis, mogu da pomognu da se poveća broj dobrih bakterija i obnovi ravnoteža u crevima tokom terapije antibioticima. Ovi dodaci ishrani deluju najučinkovitije kada se uzimaju dva do tri sata pre ili posle doze antibiotika.  

ZDRAV OSMEH

Još jedan važan aspekt je oralno zdravlje tokom trudnoće. Tokom tog vremena, hormonske promene uzrokuju povećanje volumena krvi u vašem telu. Iako je ovo zdrav i veoma normalan deo trudnoće, može uticati na desni i prirodnu mikrofloru u usnoj duplji buduće mame, posebno između drugog i osmog meseca, sa mogućim vrhuncem u trećem tromesečju. 

Kako većina bakterija ulazi u telo kroz vaša usta, ona takođe obezbeđuje prvu liniju odbrane. Zbog toga je posebno važno za trudnice da praktikuju dobru oralnu higijenu. Trebalo bi da perete zube dva puta dnevno i koristite mekanu četkicu za zube kako biste bili nežni prema osetljivim desnima, kao i da čistite zube koncem jednom dnevno. Zdravom i izbalansirana ishranom možete smanjiti količinu slatke hrane koju jedete. Najzad, redovno posećujte vašeg stomatologa, on može da pomogne u otkrivanju malih problema pre nego što se pretvore oni u veće.

 

Kao što smo već spomenuli, sve ove promene u vašem telu su normalni deo vašeg putovanja kroz trudnoću, ali se nadamo da će vam naši saveti pomoći da još više uživate u ovom magičnom periodu. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom o svim problemima koje imate tokom trudnoće kako biste dobili savete prilagođene vašim specifičnim potrebama.

 


 

posts_form

Application
Biogaia.rs koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.
Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Pročitajte više.
OK