<

Grčevi kod beba

Mesecima iščekujete dolazak vaše male radosti i pripremate se za ulogu majke, čak i za plakanje bebe i besane noći.

Mesecima iščekujete dolazak vaše male radosti i pripremate se za ulogu majke, čak i za plakanje bebe i besane noći. Ali neke bebe - čak 26% njih ​​- plaču mnogo više od drugih, što dovodi do stresa kod novih roditelja i iscrpljenosti. Ako vaša beba neutešno plače bez ikakvog razloga - nije gladna, mokra, umorna, nije joj prevruće ili suviše hladno - može se dogoditi da pati od grčeva.

Šta su grčevi?

Iako nema medicinskog testa kojim bi se utvrdilo da li beba pati od grčeva ili ne, pedijatri često koriste "pravilo trojke". To su epizode ​​neutešnog plača više od tri sata dnevno, minimum tri dana u nedelji, tokom perioda od najmanje tri nedelje za redom, kod inače zdravog deteta. Plakanje se često pojačava u večernjim satima, ali se može dogoditi u bilo koje doba dana. Druge indikacije da bi beba mogla da ima grčeve uključuje povlačenje nogu ili preterano udaranje nogu dok plaču, stezanje pesnice ili plaču toliko da postanu crvene u licu. Ako vaša beba pokazuje takve simptome, treba da razgovarate sa svojim pedijatrom kako biste isključili druge moguće uzroke pre nego što pretpostavite da ima grčeve.

Grčevi kod beba sami po sebi nisu štetni, ali mogu da utiču na vaš porodični život, utiču na odnose, čak i na mentalno zdravlje. Međutim, biće vam drago da čujete da je to privremeno. Iako često dostižu vrhunac oko 6. do 8. nedelje, u većini slučajeva simptomi nestaju nakon četvrtog meseca, najkasnije nakon šestog. U ovom izazovnom periodu za nove roditelje, važno je zapamtiti da ne treba da se plašite da tražite pomoć i podršku.

Šta su grčevi?

Uprkos tome što je tako čest uzrok stresa za mnoge roditelje, još uvek nema definitivnog odgovora na ovo pitanje. Neki lekari smatraju da su grčevi prirodan deo razvoja bebe, posebno digestivnog sistema. Pored toga, neki spoljašnji faktori mogu pogoršati simptome. Jedan od njih je kako se beba hrani. Ako je hranite iz flašice, pobrinite se da ne gutaju previše vazduha - pustite mleko da se odmori nakon protresanja i držite flašicu tako da je vrh napunjen mlekom dok se hrani. Ako dojite, podjednako je važno osigurati da vaša beba bude pravilno pričvršćena tokom hranjenja. Ne stidite se da tražite pomoć u tome; to nije uvek lak podvig!

Drugo, razmotrite šta vaša beba jede. Ako se vaša beba hrani majčinim mlekom, obratite pažnju na vašu ishranu jer to može uticati na mleko. Poželjno je izbegavati hranu koja može izazvati nadimanje kao što su mahunarke, karfiol, brokoli ili mlečni proizvodi. Pokušajte da napravite male promene u ishrani i posmatrajte kako to utiče na vašu bebu. Ako koristite formulu, možete razgovarati sa svojim pedijatrom o prelasku na drugu vrstu. Međutim, nije preporučljivo da često menjate formulu ili bez konsultacija sa pedijatrom, jer bi to moglo dodatno opteretiti njihov probavni sistem.

Šta mogu učiniti kada moja beba ima grčeve?

Iako ne postoji čudotvorni lek, postoje neke stvari koje možete da učinite kako biste umirili bebu i ublažili simptome:

  • Stavite bebu na podlakticu licem okrenutim na dole, i držite njenu glavicu šakom. Ovo držanje daje lagani pritisak na njihov stomačić, pomažući da se oslobodi napetost i gasovi u stomaku.

  • Možete staviti dlan ruke preko bebinog stomaka ( toplim rukama), a zatim polako i nežno pravite kružne pokrete u pravcu kazaljke na satu na njihovom stomaku. Samo nekoliko minuta masaže može pružiti bebi olakšanje. Posle hranjenja treba da sačekate između 30 minuta i sat vremena pre nego što krenete da je masirate.

  • Mnogim bebama pomaže pokret kada imaju problem sa grčevima. Možete nositi bebu po kući ili je šetati u kolicima - lagani, ritmični pokreti često pomažu da se beba umiri i zaspi. Mnogi pohvaljuju i prednosti nošenja bebe u nosiljci ili marami za bebe. Vašoj bebi će prijati da vam bude tako blizu, a vaši ritmovi (hodanje, otkucaj srca, itd.) mogu imati umirujući efekat. Ali ne zaboravite, svaka beba i svaki roditelj su različiti, pa samim tim i ono što će prijati vašoj bebi.

Kako se intestinalna mikroflora kod beba još uvijek razvija, potrebna im je i dopuna crevne mikrobiote. Isprobani i testirani dodaci ishrani BioGaia sadrže Limosilactobacillus (Lactobacillus) reuteri Protectis, bakteriju koja se prirodno nalazi u mikrobioti novorođenčadi. Opsežna istraživanja su pokazala da su 100% sigurna za bebu i bez neželjenih efekata. U obliku su kapi, bez ukusa i mogu se dati na kašičicu ili dodati u mleko ili vodu.

Najvažnije je da se ovde ne osećate sami. Grčevi pogađaju mnoge bebe i ne mora značiti da je vaša beba bolesna ili nesretna. Ako mislite da bi vaša beba mogla imati grčeve, posetite svog pedijatra kako biste isključili bilo koje druge moguće uzroke i dobili pomoć i podršku.
 

BIOGAIA PROIZVODE MOŽETE KUPITI OVDE